22.7.07

Viikon 29 kirja

Sisko siivosi kirjahyllyään ja antoi kotirouvalle mukaan vietäväksi Jouko Raivion kirjoittaman sairaalaympäristöön liittyvän kauhudekkarin Yövuoro (ISBN 952-459-417-x). Nettisivujen perusteella kirjailija on kirjoittanut useammankin sairaalaympäristöön liittyvän dekkarin ja historiallisia dekkareita sekä Jerry Cotton –sarjaa.

Dekkarissa yöhoitaja katoaa kesken vuoron ja löytyy myöhemmin silvottuna ruumishuoneen kylmäkaapista. Yöhoitajan lisäksi myös muita ruumiita oli leikelty patologian laitoksella. Riehuuko sairaalassa ruumiisiin ihastunut psykopaatti vai onko kyseessä intohimorikos? Tapausta alkaa selvittää sairaalan vahtimestari Jari Viirilä yhdessä sairaanhoitaja Marja Riihisen kanssa. Kirjan juoni noudattaa vanhaa dekkariperinnettä, johon on ympätty sekava joukko vanhoista kauhuelokuvista tuttuja elementtejä: salaperäinen vanha nainen verinen nukke kädessään, outoja ääniä tyhjältä osastolta, aavemaisia valokuvia, mystisiä puhelinsoittoja, kammottava tarina Vaahteranmäen sairaalan alkuajoista sekä ruumishuone vasta-avattuine vainajineen. Mikä osaltaan selittää varmaan sen, että kirjasta on tehty kolmiosainen minisarja televisioon. Luultavasti tarina toimiikin paremmin kuvallisessa muodossa kuin kirjana. Itseäni häiritsi erityisesti se, että liiankin tutut kauhuelementit oli vain ympätty tarinaan niitä lainkaan käyttämättä tai perustelematta. Koko kirja tuntuikin kirjailijan tekemältä väkinäiseltä harjoitelmalta, joka vilisi lajityyppiin soveltuvia viittauksia kuten Stephen King, John Carpenter ja Clive Barker. Jos asuisin Suomessa kirjaston/kirjakaupan vieressä, olisin luultavasti jättänyt kirjan lukemisen kesken, mutta kun tilanne on tällainen, niin jatkoin sinnikkäästi lukemista loppuun saakka. Sinnikkyys palkittiinkin yllättävällä loppuratkaisulla.

En ole lukenut kirjailijan muita teoksia, mutta tutustumisen arvoiselta vaikuttavat ainakin historialliset dekkarit. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka mukaani tarttuisi seuraavalla Suomen reissulla nälkävuosiin sijoittuva dekkari -Jumalan ruoska?

Ei kommentteja: