23.7.07

Mitä tehdään, kun leipä loppuu sunnuntaina?

Eilen talosta loppui leipä, tai oikeastaan jouduin laittamaan homehtuneen paahtoleivän roskikseen. Viime aikoina leivät ovat homehtuneet todella nopeasti. Johtuneeko ilmiö lämpimästä säästä vai onko homeitiöitä ilmassa tavallista enemmän? Leivän katastrofaalinen loppuminen kesken kaunista sunnuntaipäivää antoikin tällä postaukselle aiheen. Niin, myönnetään, että aiheet ovat välillä tiukassa;) Tosin kaikissa tilanteissa toimivan ruokahuollon järjestäminen on vakavasti otettavaa työtä ainakin kotirouville ja armeijan muonittajille.

Tietääkseni kotirouvien ammattitaitoon kuuluu ruokahuollon järjestämisen lisäksi ylläpitää ja kehittää kotitalousvinkkejä. Tosin olen kotirouvana aivan noviisi, joten antamani vinkit voivat olla jonkin rautaisen 20 vuotta alalla toimineen ammattilaisen mielestä hieman taitamattomia. Sanalaskuissakin sanotaan, että maasta se pienikin ponnistaa, joten kaiken uhalla aloitan uuden otsikon ”Kotirouvan kotitalousvinkit”. Vinkkien testaus suoritetaan kotirouvan omassa laboratoriossa ennen julkistamista, mutta en ota vastuuta niiden toimivuudesta muissa olosuhteissa.

Ensimmäinen julkaistu kotitalousvinkki on vastaus kysymykseen ”Mitä tehdään, kun leipä loppuu sunnuntaina?” Koska kotirouva elää tietoyhteiskunnassa ja omaa alkeelliset tietokonetaidot, niin googletin asian tiimoilta ja vastauksia ”suoraan kysymykseen” ei löytynyt yhtään, joten oli käytettävä omaa vielä rajallista kotirouvatietotaitoa. Ensin katsastetaan kaikki mieleen tulevat vaihtoehdot tuoreen leivän saamiseksi. Tässä maassa kaupat eivät ole auki sunnuntaisin, joten kotitalousmenoihin budjetoitu raha ei auta lainkaan. Pakastimesta löytyisi jäätelöä, puolukoita, wokvihanneksiä, katkarapuja, sieniä, kalaa ja perunaröstejä, mutta ei leivän murustakaan. Ruokakomerossa on tosin yksi Vaasan pieni pyöreä näkkileipäpaketti, mutta en sentään niin epätoivoinen ole, että kajoaisin siihen. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää leivän leipominen. Hiivaleipätaikinan teko ei innosta pyhäpäivän vuoksi, joten on kaivettava ruokakomerosta teeleivän ainekset. Siis kotirouvan syvällisen tutkimuksen antama vastaus kysymykseen: ”Mitä tehdään, kun leipä loppuu sunnuntaina?”, on leivo nopeasti valmistuvia maukkaita teeleipiä. Teeleivän lisäksi voi valmistaa myös nopeasti ryyni-, ohra- tai kaurarieskaa, mutta pysytään nyt aiheessa eli teeleivissä.

Teeleipien ohje on seuraava:

6 dl vehnäjauhoja (osan jauhoista voi korvata esim. ruisjauhoilla tai vehnäalkioilla)

2 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

4 dl nestettä (esim. maitoa, vettä, kermaa tai niiden sekoitusta)

50 g öljyä tai sulatettua margariinia

mausteita esim. basilikaa ja oreganoa maun mukaan

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää neste ja rasva. Sekoita. Taputtele uuninpellille neljä pyöreää leipästä ja paista ne 250 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia. Kannattaa kastella kädet kylmässä vedessä ennen taputtelua, sillä taikina on todella löysää. Nauti hetken päästä perheesi kanssa tuoreesta leivästä!

Guten Appetit!

Ei kommentteja: