19.9.07

Pähkinöitä lapsuudesta

Syksyn saapumisen huomaa luonnon lisäksi myös kaupan hyllyltä. Lähimarkettiimme oli tänään ilmestynyt 6*2 metriä pitkä pöytä hedelmäosastolle. Pöydältä löytyi kattava valikoima erilaisia pähkinöitä kuorineen tai ilman kuoria. Saatavilla oli maa- ja hasselpähkinöitä, saksanpähkinöitä, pinjansiemeniä jne. Pähkinöiden lisäksi joukkoon oli eksynyt kokonaisia pinjan käpyjä Portugalista. Yhden kävyn hinta oli 1.49 €, joten aika hyvän tuoton omistaja saa puustaan.


Myytävänä olleet kävyt muistuttivat sembramännynkäpyjä, joita lapsena poimin kavereiden kanssa pienen maalaiskylän puista. Sinertävien käpyjen sisällä oli pinjalta ja pihkalta maistuvia valkoisia siemeniä. Maistuukohan se kaupan käpy samanlaiselta kuin kotikylän puusta poimittu?

Huomasin, että tarvitsen pähkinänsärkijän pähkinöiden rikkomista varten. Vasaralla tulee rumaa jälkeä niin pähkinänsärkijän sormiin ja pöytään kuin itse pähkinöihin. Ei kannata kokeilla. Särkijähän voisi olla muodoltaan sotilas niin kuin kuuluisassa Tsaikovskin pähkinänsärkijäbaletissa. Lapsena katselin televisiosta kaikki mahdolliset balettiesitykset ja Pähkinänsärkijä oli yksi suosikistani. Minusta piti isona tulla balettitanssija, mutta pienen kylän ainoa tanssinopettaja sai kiinnityksen Kansallisoopperaan, joten siihen kaatui sekin ammattihaave. Jäljelle jäi vain röyhelöin somistettu puku ja vaaleanpunaiset harjoitustossut.

Ei kommentteja: