4.11.07

Datiivilaulu

Nixon keksi kokeeseen lukiessaan datiivilaulun (sävelmänä Jaakko kulta).

Aus, bei, mit, nach.
Aus, bei, mit, nach.

Seit, von, zu.
Seit, von, zu.

Alle mit dem dativ.
Alle mit dem dativ.

Dem, den, der.

Löytyykö teiltä muita muistisääntöjä saksankielen opiskelua varten?

4 kommenttia:

sportruutu kirjoitti...

jos en muista artikkelia, puhun kölnin murteella kaikki sanat artikkelilla dat tai et. kun puhuu huonoa murretta, niin siinä jää kieliopit paitsioon!

Frau H kirjoitti...

Hauska idea. =) Näitä olisi mukava kuulla lisää. Saksan murteet kuulostavat veikeiltä varsinkin laulava baijerin murre, joka kuullostaa ”savolta”. Ainakin ihmiset oli Münchenissa yhtä lupsakoita kuin myyjät Kuopion torilla. Sen verran olen oppinut kölnin murretta, että osaan kysyä: ”Wadde hadde dudde da?”. Vastauksesta en luultavasti ymmärtäisi mitään.;)

Maidolla, ei sokeria kirjoitti...

Mulla on kans omat datiivi- ja akkusatiivilaulut, ei tosin millään tunnetulla sävelellä;). Datiivirimpsuhan menee aus-bei-mit-nach-seit-von-zu ja akkusatiivi durch-für-gegen-ohne-um... Alussa en millään meinannut oppia kumpi on kumpi. Sain sen taottua päähäni vasta sitä kautta, että datiivirimpsu alkaa aalla ja akkusatiivirimpsu deellä, eli juuri eri päin kuin oikeastaan olisi loogista. Mitä oudomman aasinsillan löytää, sitä paremmin se jää mieleen:).

Frau H kirjoitti...

Tuo on aivan totta, mitä oudompi asianyhteys niin paremmin asia jää muistiin. Olen visuaalinen ihminen, joten minulla jää parhaiten muistiin kuvat, taulukot ja piirrokset. Tässä on yksi aikoinaan kehittelemäni visuaalinen muistisääntö,joka tosin liittyy kielen sijasta sähkökemiaan. Anioni on negatiivinen ioni, koska A-kirjaimessa oleva väliviiva on muodoltaan kuin miinusmerkki, ja vastaavasti Katioini on positiivinen ioni, koska kun siristää silmiään tarpeeksi niin K-kirjain muistuttaa +-merkkiä. Tästä voi johtaa edelleen seuraavaa, anioini on negatiivinen ioni, joten se pyrkii positiiviselle anodille ja positiivinen katioini pyrkii vastaavasti negatiiviselle katodille. Tätä logiikkaa sovellettaessa on vain muistettava, että lähdetään liikkeelle ioneista, muuten ei kunnian kukko laula.